Veldig godt lagt til rette for nye studenter

Étudiants
Pays concerné(s)
Norvège

"Det er jo nesten 100.000 studenter her i Toulouse, så dette er en virkelig levende studentby. Omtrent én av fem innbyggere er student. Derfor er det også veldig bra å være student her, du treffer så mange likesinnede, sier Tomas Engebretsen. Han startet på INSA Toulouse høsten 2013, på NORGINSA-programmet."

Det er jo nesten 100.000 studenter her i Toulouse, så dette er en virkelig levende studentby. Omtrent én av fem innbyggere er student. Derfor er det også veldig bra å være student her, du treffer så mange likesinnede, sier Tomas Engebretsen. Han startet på INSA Toulouse høsten 2013, på NORGINSA-programmet.

NORGINSA-programmet ble etablert i 1990 og gir norske studenter mulighet til å ta en femårig Master i teknologi som et tilrettelagt løp ved den anerkjente høgskolen INSA Toulouse. Hovedmålet er å utdanne norske sivilingeniører med gode kunnskaper i fransk språk, kultur og arbeidsmåte.

Hver høst tar INSA Toulouse inn opptil 20 norske studenter, som får spesielt tilrettelagt undervisning hele førsteåret, både i fransk og realfag. Tomas Engebretsen startet høsten 2013 og er nå på tredje året av fem.

Hvorfor valgte du INSA Toulouse?

– Jeg googlet etter interessante studier utenlands. På ANSAs nettsider fant jeg informasjon om NORGINSA. Det hørtes veldig fristende ut, siden det var spesielt tilrettelagt for norske studenter. Jeg tenkte: «Jeg søker, selv om jeg sikkert ikke har sjanse til å komme inn.»

Undervisningen går på fransk. Du kunne fransk fra før?

– Nei. Men sånne som meg, som ikke har fransk fra før, får tilbud om to uker med nybegynnerfransk før semesteret starter. Og så starter semesteret med fire uker fransk. Det har fungert helt greit for meg, selv om jeg ennå ikke er helt på nivå med de som kunne fransk godt fra før.

Hvordan var førsteinntrykket da du kom hit til INSA og Toulouse?

– Jeg syntes det var kjempespennende. Det er veldig godt lagt til rette for nye studenter. Vi fikk hjelp til alt mulig, skjemaer som skal signeres og så videre. Studenthybler på campus ordnet de også til oss.

Førsteåret går dere sammen som norsk klasse. Og etterpå?

– Fra andre klasse velger vi mellom fire spesialiseringer, og kommer i klasse med franske studenter. Som norske studenter har vi ennå noen fordeler: Vi får noe ekstra tid på eksamener. Vi kan ha ekstraundervisning i alle fag, om vi trenger det. Vi får også noe ekstra franskundervisning. 

– I første klasse hang vi nordmenn mye sammen og snakket mye norsk. Fra andre klasse blir det mye mer praktisering av fransk. Det er jo den ultimate måten å lære fransk på, å snakke hverdagsfransk hele tiden. Du får ikke lært språket ordentlig uten å bo i landet.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

– Undervisningsmetodene er noe annerledes. Det er mange flere undervisningstimer her, ofte fra 8 om morgenen til 5-6 på ettermiddag, avbrutt av to timers lunsj. I timene jobber vi mye med oppgaver. Og du er litt tvunget til å møte opp til timene, for å få med deg ting.

– Det er lite bruk av bøker. Vi får oppgaver og lærerne sier: «Dette skal du kunne finne ut av.» Så du må jobbe mye.

– Utenom realfag og fransk har vi obligatoriske fag som «karrierebygging» og «økonomi og ledelse». Jeg pleier å si at INSA er litt høy på seg selv: Studentene skal kunne alt.

Du går på tredje semester nå. Hvordan ser du på studieårene framfor deg?

– Jeg kommer til å velge fordypning i enten elektronikk eller fysikk på mastergraden. Fysikk, mest sannsynlig. Det er en veldig fin ting med INSA: Du får en bred innføring i realfagene først, så velger du spesialisering etter hvert. For min del har jeg fått bekreftet at det er fysikk er jeg mest interessert i. 

– Jeg har lyst til å dra på utveksling i løpet av masterstudiet, aller helst til Øst-Asia. Mye interessant forskning foregår der, samtidig som det er veldig annerledes kultur, og litt eksotisk.

Hva driver du på med utenom skole og lesning?

– Jeg er landsleder for ANSA Frankrike. En veldig fin jobb. Vi har tre årlige nasjonale arrangementer. I tillegg har vi tre aktive lokallag – og dessuten kontaktpersoner i hele Frankrike. Disse kan alle ta kontakt med for å lære mer om byen og studiestedene. Det er bare å ta kontakt!  

Hva synes du om selve byen Toulouse?

– Det er en fin by, lett å komme seg rundt. Det er også noe spesielt med å være så sentralt i Europa. Barcelona er ikke lange togturen unna, jeg har vært der noen ganger. Alt kjennes nært her. Ikke slik som i Norge, som ligger der avsides i nord. Her er det så enkelt å reise rundt om i Europa.

– Vi har råd til å gå ut og spise på restaurant innimellom, og det franske kjøkkenet er jo godt. Kollektivsystemet funker som en drøm. For bare 10 euro i måneden kan du ta så mye buss og metro som du vil.

Hva er det aller beste med studentlivet på INSA Toulouse?

– Det er jo nesten 100.000 studenter her i Toulouse, så dette er en virkelig levende studentby. Omtrent én av fem innbyggere er student. Derfor er det også veldig bra å være student her, du treffer så mange likesinnede.

Og det verste?

– Franskmenn kan være litt trege. Det kan gå fryktelig sakte i køen fram mot kassen på butikken, for eksempel.

Etter studiene, hva gjør du da?

– Jeg bygger veien mens jeg går. Men jeg vil gjerne fortsette med ph.d. Det er en plan, å fortsette i akademisk retning.