Helse og forsikring

Mise à jour le
Étudiants, Chercheurs
Pays concerné(s)
France

Folketrygden gir utenlandske studenter rett til helsehjelp mens de studerer i Frankrike. For å få bedre refusjon for utgifter til helsetjenester, kan de også tegne en tilleggsforsikring, en såkalt mutuelle.

DOKUMENTER

Norske studenter i Frankrike bør ha med seg noen dokumenter:
 

 

FÅ TIME HOS EN LEGE

På universitetet finnes det en helsetjeneste: Service Universitaire de Médecine Préventive et de Promotion de la Santé (SUMPPS – Universitetets studenthelsetjeneste for forebyggende og helsefremmende tiltak). Der kan du få en avtale med en lege. Enkelte konsultasjoner er gratis, som prevensjon, testing, vaksinasjon, kosthold og mental helse. Du kan også få kontaktinformasjon til leger og bestille time på nett på nettsiden til doctolib.fr.

Hvis du har spørsmål om seksualitet, seksuell omgang, kjærlighet og prevensjon, kan du ta kontakt med Planning Familial (Familieplanleggingskontoret) som er en assosiasjon som tilbyr gratis og taushetsbelagte check-ups. Spesielt kvinner kan få resept på prevensjon som passer dem, samt få angrepille hvis nødvendig. Familieplanleggingskontoret har avdelinger over hele Frankrike.
 

Her finner du noen viktige numre:
 

  • 112: Det europeiske nødnummeret
  • 15: SAMU (Service d’Aide Médicale Urgente – Medisinsk akutthjelp)
  • 18: Brannvesenet
  • 3624: Hjemmelege, hvis du er for dårlig til å dra selv. Tjenesten er tilgjengelig 24/7

 

KAN JEG BENYTTE DET EUROPEISKE HELSEFORSIKRINGSKORTET (EHIC)

Studenter med norsk statsborgerskap har adgang til det europeiske helseforsikringskortet (EHIC). De behøver dermed ikke registrere seg i den franske folketrygden. Dette kortet må du bestille i hjemlandet ditt, og det må minst være gyldig til utgangen av studieåret.

Det europeiske helseforsikringskortet gir tilgang til helsetjenester i Frankrike.

 

SLIK TEGNER DU EN TILLEGGSFORSIKRING FOR HELSETJENESTER

Valget om å tegne en tilleggsforsikring for å få bedre refusjon av helseutgifter er ditt eget. Det er ikke obligatorisk, men noe vi anbefaler på det sterkeste.

Det er ditt valg om du vil starte tegningsprosessen. Begynn med å etterspørre et prisoverslag, og sammenlign tilbudene.. Dette kan du gjøre ved å kontakte:

  • Tradisjonelle gjensidige helseforsikringer for studenter
  • Forsikringsselskap
  • Banker

Vårt råd: Husk å forsikre deg om at forsikringen du velger også dekker sivilrettslig ansvar både for deg som student og som privatperson. På den måten er du beskyttet både på studiestedet og på praksisplassen din.